Връщане или замяна на самолетен билет

Конкретните условия за замяна или връщане на самолетен билет зависят от авиокомпанията и класа на обслужване. Препоръчително е да бъдете запознати с тях преди закупуването на самолетния билет, за да сте наясно с това, дали ще можете да върнете или замените самолетния си билет в случай, че плановете ви се променят.

Следвайте някои общи правила когато искате да замените самолетен билет за друг за по-късна или по-рана дата. Преди всичко, препоръчително е възможно най-бързо да се свържете с авиокомпанията или туристическата компания, от където сте закупили билета. В повечето случаи това можете да направите и по телефона или през интернет.

Връщане или замяна на самолетен билет

Връщане или замяна на самолетен билет

В определени случаи (например при закупуване на самолетен билет бизнес класа) дори не се стига до загуба на пари за замяна на самолетния билет.

При замяна или връщане на самолетен билет, авиокомпанията обаче може да не ви върне цялата сума, платена за билета. Нещо повече, не всеки самолетен билет може да бъде заменен или върнат. Особено това се отнася до евтините самолетни билети, например закупени по време на акция. По-скъпите самолетни билети или за по-висока класа са по-лесно сменяеми, а загубата на пари заради смяната е по-малка. Ако по време на закупуване на билета не сте сигурни дали ще летите в деня, за който закупувате самолетен билет, изберете онзи полет, за който условията за връщане или замяна на самолетен билет са по-изгодни.

Връщане или замяна на самолетен билет

Връщане или замяна на самолетен билет

Има случаи, в които замяната на самолетен билет излиза по-скъпо отколкото неговото връщане или покупка на нов самолетен билет. Затова сравнете всички варианти преди да вземете окончателно решение.

Има случаи, в които обективни фактори могат да повлияят на условията за връщане или замяна на самолетен билет. Това би могло да е отказана виза или сериозно заболяване. В тези случаи авиокомпанията изисква доказателство за тези обстоятелства.

Можете ли да си върнете парите, ако сте изпуснали полета?

Ако сте изпуснали самолета, в повечето случаи парите за самолетния билет не се връщат или в най-добрия случай – връщат ни само една малка част от сумата. Съветът ни е, ако закъснявате за полета си, съобщете за това на авиопревозвача възможно най-скоро. В този случай, ако успеете да върнете билета си до излитане на самолета, може да си върнете поне една част от стойността на билета.

Ако не сте се чекирали онлайн, налага се това да бъде направено на летището. Неявяване за регистрацията се счита от повечето авиокомпании за закъсняване за полета и дори до излитането на самолета да има още време, но регистрацията за полета е приключила, най-вероятно също няма да можете да възстановите парите си за самолетния билет. Но има и такива авиокомпании, които връщат част от стойността на билета, дори да не сте пристигали изобщо на летището. Тоест всичко зависи от условията и правилата на авиопревозвача и вашата навременна реакция.

най евтини самолетни билети от германия до българия | евтини полети рим | евтини билети | евтини билети от берлин до софия | евтини самолетни билети от варна | евтини самолетни билети на wizz air | евтини полети от англия до българия | евтини самолетни билети от софия до виена | евтини самолетни билети от белгия до българия | евтини самолетни билети от германия до варна | евтини полети до барселона 

Обадете се сега